Обавезни предмет на четвртој години основних академских студија физичке хемије и доноси 7 ЕСПБ поена. Настава се одвија током пролећног семестра.

Наставни колоквијум одржаће се у понедељак, 10. 04. 2023. године у термину предавања (12-14). Колоквијум обухвата кристалографију, кристалохемију и дифракцију. Минимум који је потребно остварити да би се колоквијум сматрао положеним је 35 %.

Предметни наставник: Бојана Недић Васиљевић, ванредни професор

лаб: 361/362

маил: bojana@ffh.bg.ac.rs

Предметни асистент:

Бранислав Станковић, асистент са докторатом

маил: branislav.stankovic@ffh.bg.ac.rs


Расподела поена на предмету у школској 2022/23.

Вежбе – положени колоквијуми за вежбе, завршене и потписане вежбе – максимум 15 поена

Наставни колоквијум – прва половина градива – максимум 40 поена

Испит – друга половина градива – максимум 45 поена

Укупно – 100 поена


У оквиру RELAB пројекта стратешког партнерства ERASMUS позива, припремљен је низ видео садржаја који може бити користан. Налазе се на следећем линку:  https://www.youtube.com/channel/UCH6DOHzIpF1BUNxrJfA5sDQ


Корисне презентације

Услови уписа:

За упис предмета потребно је положити све испите из прве студијске године и уписати све неположене предмете из друге и треће студијске године. За полагање испита потребно је положити све испите из прве и друге студијске године и предмет Статистичка термодинамика из треће године.


Циљ предмета:

Упознавање са основним теоријским концептима и моделима о структури, фазним променама, термичким, магнетним и електричним својствима чврстих супстанци.
Оспособњавање студента да разуме и примени основне теоријске концепте и моделе о структури, фазним прелазима, термичким, магнетних и електричних својстава чврстих супстанци.
Припрема студената за самостално испитивање структуре, фазних промена, термичких, магнетних и електричних својстава чврстих супстанци.Табела предмета – преузимање