Наставне обавезе

Настава на предмету Увод у лабораторијски рад биће сваке недеље у четвртак од 9 до 11 ч (on-line предавања) и од 11 до 13 ч (on-line рачунске вежбе) и два сата практичне наставе према распореду на страници https://www.ffh.bg.ac.rs/rasporedi/

Прелиминарни распоред предавања и осталих обавеза на предмету можете погледати овде.

Пробни тест за први наставни колоквијум можете погледати овде. На наставном колоквијуму ће бити промењене само бројне вредности и израз у петом задатку. Решења задатака пробног теста можете погледати овде.


Решења тестова у фебруарском испитном року можете погледати у наставку – Prvi deo ispita-februar-resenja и Drugi deo ispita-februar-resenja.

Решења тестова испита у јануарском испитном року можете погледати у наставку – Prvi deo ispita – januar-resenja и Drugi deo ispita – januar-resenja. Молимо студенте да обрате пажњу да су питања на првом тесту типска и да ће само бројне вредности и пример у петом задатку бити промењени. На другом тесту могу бити задати сви типови задатака који су одрађени на рачунским вежбама.

Додатна обавештења у вези са извештајима са вежби:

 1. Студенти могу донети извештаје на проверу у четвртак за време трајања испита.
 2. Уколико студенти не стигну да све извештаје среде до четвртка, рок за доношење је у понедељак у 12 ч када ће бити и упис оцена у јануарском испитном року. Оцена једино може бити уписана у индекс након овере вежби.
 3. Рок за слање извештаjа на проверу за студенте који планирају упис оцена у фебруару је 15.2.2021. године.
 4. Извештај за вежбу 4 није потребно доносити на потпис.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, одлучено је да се уведу промене у распоред поена и начин полагања испита из Увода у лабораторијски рад за школску 2020/2021. годину и то:

 • поени са практичног дела испита биће пренети у поене са практичне наставе, тако да укупан број поена са практичне наставе износи 25.
 • у јануарском испитном року је могуће полагање првог дела испита (1,5 сат) или првог и другог (3 сата), у терминима који буду постављени на сајт. Студент је положио део испита ако оствари 50% поена, при чему се први и други део испита одвојено оцењују.
 • у фебруарском и другим испитним роковима је, такође, могуће одвојено полагање првог или другог дела испита (1,5 сат) или оба теста заједно (3 сата), при чему се рачунају поени из претходног испитног рока за делове које студент не жели да понавља. Уколико студент одлучи да поново ради тест, рачуна се последњи резултат. Студент је положио део испита ако оствари 50% поена, при чему се први и други део испита одвојено оцењују.

Презентације са предавања и додатни материјал биће постављени сваке недеље после термина предавања.

 1. Материјале са 1. предавања можете преузети овде: prvopredavanje-materijal
 2. Материјале са 2. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: drugopredavanje
 3. Материјале са 3. предавања и рачунских вежби можете преузети овде:trecepredavanje (исправљена таблица за F вредности у презентацији, у примеру 5 F =39)
 4. Материјале са 4. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: cetvrtopredavanje
 5. Материјале са 5. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: petopredavanje *додатно презентацију о програму Origin са предмета Практикум из коришћења рачунара можете преузети овде.
 6. Материјале са 6. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: sestopredavanje
 7. Материјале са 7. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: sedmopredavanje
 8. Материјале са 8. предавања и рачунских вежби можете презуети овде: osmopredavanje
 9. Материјале са 9. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: devetopredavanje
 10. Материјале са 10. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: desetopredavanje
 11. Материјале са 11. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: jedanaestopredavanje
 12. Материјале са 12. предавања и рачунских вежби можете преузети овде: dvanaestopredavanje
 13. Материјале са 13. предавања можете преузети овде: trinaestopredavanje
 14. Материјале са 14. предавања можете преузети овде: četrnaestopredavanje

Урађени задаци и презентације са рачунских вежби биће постављени сваке недеље после термина рачунских вежби.

 1. Домаћи задатак 1 – Domaci-zadatak-1
 2. Домаћи задатак 2 – Domaci-zadatak-2
 3. Домаћи задатак 3 – Domaci-zadatak-3
 4. Домаћи задатак 4 – Domaci-zadatak-4
 5. Домаћи задатак 5 – Domaci-zadatak-5 (рок – термини вежби у недељи 23-27.11.2020. године)
 6. Домаћи задатак 6 – Domaci-zadatak-6 (рок – термини вежби у недељи 30.11. – 4.12.2020. године)
 7. Домаћи задатак 7 – Domaci-zadatak-7 (рок – термини вежби у недељи 7-11.12.2020. године)
 8. Домаћи задатак 8 – Domaci-zadatak-8 (рок – термини вежби у недељи 14-18.12.2020. године)
 9. Домаћи задатак 9 – Domaci-zadatak-9 (нови рок 1.1.2021. године) (исправљени задаци 7, 9, 13)
 10. Домаћи задатак 10 – Domaci-zadatak-10 (рок – понедељак, 11.1.2020. године, исправљени задаци 3 и 11)

Решења домаћих задатака можете преузети у наставку.

 1. Решење Домаћег задатка 1 – Domaci-zadatak-1_rez
 2. Решење Домаћег задатка 2 – Domaci-zadatak-2_rez
 3. Решење Домаћег задатка 3 – Domaci-zadatak-3_rez
 4. Решење Домаћег задатка 4 – Domaci-zadatak-4_rez
 5. Решење Домаћег задатка 5 – Domaci-zadatak-5_rez
 6. Решења Домаћег задатка 6 – Domaci-zadatak-6_rez
 7. Решeња Домаћег задатка 7 – Domaci-zadatak-7_rez
 8. Решења Домаћег задатка 8 – Domaci-zadatak-8_rez
 9. Решења Домаћег задатка 9 – Domaci-zadatak-9_rez
 10. Решења Домаћег задатка 10 – Domaci-zadatak-10_rez

У наставку можете преузети упутства за вежбе.

 1. Упутство за вежбу: Uputstvo-1-merenje mase
 2. Упутство за вежбу: Uputstvo-2-merenje temperature
 3. Упутство за вежбу: Uputstvo-3-merenje provodljivosti
 4. Упутство за вежбу: Domaci-zadatak-4 (упутство за вежбу је исто као домаћи задатак 4, студенти треба да ураде што више самостално, а онда а на термину вежби заједно са асистентима прођу остатак).
 5. Упутство за вежбу: Uputstvo-5-kalibracija volumetrijskih sudova и таблица густина воде на различитим температурама: tablica-gustine.
 6. Упутство за вежбу: Uputstvo-6-priprema rastvora zadate koncentracije (студенти ће од асистената добити податке за сређивање вежбе, рок за предају извештаја је понедељак, 30.11.2020. године). Снимак вежбе: link (шифра за отварање зипованог фолдера је иста као за предавања).
 7. Упутство за вежбу: Uputstvo-7-određivanje koncentracije OH jona (студенти ће од асистената добити податке за сређивање вежбе, рок за предају извештаја је понедељак, 7.12.2020. године). Снимак вежбе: link (шифра за отварање зипованог фолдера је иста као за предавања).
 8. Упутство за вежбу: Uputstvo-8-određivanje formule kristalohidrata (студенти ће од асистената добити податке за сређивање вежбе, рок за предају извештаја је понедељак, 14.12.2020. године). Снимак вежбе: link (шифра за отварање зипованог фолдера је иста као за предавања).
 9. Упутство за вежбу: Uputstvo-9-spektrofotometrijsko određivanje pH (студенти ће од асистената добити податке за сређивање вежбе, рок за предају извештаја је понедељак, 21.12.2020. године). Снимак вежбе: link (шифра за отварање зипованог фолдера је иста као за предавања).
 10. Упутство за вежбу: Uputstvo-10-razdvajanje soli razlicitе rastvorljvosti (студенти ће од асистената добити податке за сређивање вежбе, нови рок 1.1.2021. године)

Литература

Презентације са предавања и додатни материјал

Д. Минић, Д. Станисављев, Н. Цвјетићанин, М. Кузмановић, Љ. Игњатовић, Г. Ћирић-Марјановић, Увод у лабораторијски рад, Факултет за физичку хемију, Београд, 2018.


Наставници и сарадници

Предметни наставник:

др Душан Димић, доцент (каб. 352, ddimic@ffh.bg.ac.rs)

Предметни асистенти:

др Александра Ракић, асистент са докторатом (каб. 261, saska@ffh.bg.ac.rs)

Александар Јовановић, асистент (каб. 358, a.jovanovic@ffh.bg.ac.rs)

др Итана Нуша Бубања, асистент са докторатом (каб. 375, itana.bubanja@ffh.bg.ac.rs)

Позивамо студенте да закажу термин консултација са предметним наставником или асистентима кад год постоји потреба.


Расподела поена

On-line колоквијуми са предавања – 10 поена

Домаћи задаци – 10 поена

Практична настава – 15 поена

Практични део испита – 10 поена

Први део испита – 20 поена

Други део испита – 35 поена

On-line колоквијуми са предавања – сваке недеље после завршеног предавања у четвртатк биће постављен колоквијум са десет питања на заокруживање на сајту Рачунарског центра Универзитета у Београду и са ограниченим временом за рад. Студенти ће имати два покушаја да ураде тест и рачунаће се бољи резултат. Укупни поени са тестова ће бити скалирани на 10 поена.

Домаћи задаци – сваке недеље после завршеног термина теоријских вежби биће постављен домаћи задатак на страницу предмета који ће садржати пет до десет задатака које студенти треба да предају у наредном термину својих вежби предметним асистентима. Укупни поени са домаћих задатака биће скалирани на 10 поена. Закаснели домаћи задаци неће бити бодовани.

Практична настава – сваке недеље студенти су у обавези да присуствују практичној настави у лабораторијама факултета у термину од два сата и према истакнутом распореду. Поени са вежби, максимално 15, укључују припрему за вежбу, активност, сређивање резултата и извештаја.

Практични део испита – у недељи 11-15. јануар биће одржан практични део испита који ће обухватати рад у лабораторији на практичним задацима као што су припрема раствора задате концентрације, разблаживање, мерење температуре и проводљивости, титрација. Максималан број поена за практични део испита је 10 и даваће их асистент и технички сарадник на основу рада у лабораторији и тачности попуњеног теста. Практични део испита није могуће померати и понављати.

Први део испита – обухвата заокруживање бројева и грешке мерења, извођење израза за грешку мерења, методу најмањих квадрата, израчунавање средње вредности и стандардне девијације, примену Студентове расподеле, номенклатуру неорганских једињења. Максималан број поена на првом делу испита је 20 и положио је студент који оствари 50% поена. Први део испита је могуће поново полагати у испитним роковима.

Други део испита – обухвата растворљивост, израчунавање концентрације раствора, стехиометрију, оксидо-редукцију и основне задатке из pH. Максималан број поена на другом делу испита је 35 и положио је студент који оствари 50% поена. Други део испита је могуће поново полагати у испитним роковима.

Напомена – од фебруарског испитног рока је могуће само полагати цео писмени део испита (први део испита + други део испита) који максимално носи 55 поена.