Предметни наставник: Бојана Недић Васиљевић, доцент.

За сва питања, информације и недоумице у вези предмета, обратите се на маил: bojana@ffh.bg.ac.rs


Обавезни предмет на четвртој години основних академских студија физичке хемије и доноси 7 ЕСПБ поена. Настава се одвија током пролећног семестра.

Додатни термини за полагање испита планирани су за 26.11 и 24.12. од 9 часова (лаб 268). Потребно је да се заинтересовани студенти пријаве маилом наставнику до 22.11. уколико су заинтересовани за полагање у првом термину, и до 20.12. уколико су заинтересовани за полагање у другом термину. Испит се може полагати у оба термина, али је обавезна пријава наставнику. У случају положеног испита, оцена ће бити уписана у индекс и ФИС у јануарском испитном року, а након извршене регуларне пријаве испита.

Студенти који желе да припремају испит у школској 2020/21,  могу се обратити маилом предметном наставнику да би добили презентације и додатну литературу.

Области које ће бити изучаване у оквиру предмета у школској 2020/21.

Услови уписа:

За упис предмета потребно је положити све испите из прве студијске године и уписати све неположене предмете из друге и треће студијске године. За полагање испита потребно је положити све испите из прве и друге студијске године и предмет Статистичка термодинамика из треће године.


Циљ предмета:

Упознавање са основним теоријским концептима и моделима о структури, фазним променама, термичким, магнетним и електричним својствима чврстих супстанци.
Оспособњавање студента да разуме и примени основне теоријске концепте и моделе о структури, фазним прелазима, термичким, магнетних и електричних својстава чврстих супстанци.
Припрема студената за самостално испитивање структуре, фазних промена, термичких, магнетних и електричних својстава чврстих супстанци.Табела предмета – преузимање